1 . بانو هاجر ، مادر امام خمينی (ره) در خانواده ای روحانی متولّد گشت . ثمره ی ازدواج ايشان با مرحوم سيد مصطفی موسوی (ره) پدر امام که مجتهدی وارسته و شجاع بود سه دختر و سه پسر بود . زمانی که تنها چهار ماه و اندی از تولد حضرت امام گذشته بود ، پدر گرانقدر به دست اشرار به شهادت رسيد که با پيگيری شجاعانه مادر امام قصاص شدند . اين مادر گرامی با اداره امور خانه و تربيت فرزندانی صالح توانست در دامن محبت خود ، خورشيد تابانی را بپرورد که رهبر جهان شود .
2. بنت الهـدی صـدر ، پرچمدار حرکت اسلامی بانوان در عراق ، پس از دستگيری برادرش آيت الله صدر با سخنـانی روشنگرانه حرکت جديدی را آغـاز کرد که آزادی برادرش را در پی داشت ، اما پس از چند ماه او و برادرش دستگير شده ، به شهادت رسيدند .
3. مادر شيخ انصاری ، عالم بزرگ شيعه ، زنی باتقوا بود . قبل از تولد شيخ در خواب ديد که امام صادق عليه السلام قرآن به وی داد . او اين خواب خود را به فرزندی جليل القدر تعبير کرد و پس از تولد شيخ هيچ گاه بدون وضو او را شير نمی داد . شيخ (ره) بعد از فوت مادر بسيار گريست و وجود او را منشاء برکات و دفع بلايا می دانست .
4. پروين اعتصامی شاعره بزرگ ايرانی در 20 اسفند 1285 هـ .ش در تبريز متولد شد . در کودکی با پدرش اعتصام الملک آشتيانی که نماينده مجلس بود به تهران آمد و تا پايان عمر در اين شهر ماند. وی از هفت سالگی سرودن شعر را آغاز کرد. ذوق سرشار و استعداد فوق العاده اش تعجب فضلا و دانشمندان را بر می انگيخت . اشعار و قطعات وزين و پرمحتوايش در ديوان وی منتشر شده است . پروين در 16 فروردين 1320 بر اثر ابتلا به حصبه درگذشت و در حرم حضرت معصومه سلام الله عليها به خاک سپرده شد .
5. پسنده از زنان پرهيزگار نيشابور بود. امام رضا عليه السلام در راه سفر به مرو ، در نيشابور توقف نموده و خانه وی را برای ورود پسنديدند از اين رو وی به پسنده معروف شد . امام عليه السلام دانه ی بادامی را در حياط منزل وی کاشت که در همان سال سبز شد و به بار نشست . بيماران از ميوه ی آن درخت می خوردند و شفا می يافتند .
6. ام محمد گيلانی ، از زنان با فضيلت قرن نهم هجری است . هنگام خشکسالی گيلان ، مردم به بيرون شهر رفته و باران طلبيدند اما باران نازل نشد . از ام محمد تقاضای دعا کردند . وی در خانه اش را جارو کرد و رو به آسمان نموده و گفت : خدايا من جاروب کردم تو آب بپاش . اندکی بعد باران همه را سيراب کرد .
7. فاطمه فقيه ، از زنان فقيه و محدث قرن ششم است . وی دختر علاءالدين محمدبن احمد سمرقندی مؤلف کتاب تحفه الفقهاست . علاوه بر علم فراوان از زهد و پارسايی بهره فراوانی داشت . آثار بسياری در فقه و حديث تأليف نمود که بين دانشمندان و اهل فضل انتشار يافت . او حلقه درس داشت و گروهی از علماء به وی اجازه روايت دادند . همسرش علاءالدين کاشانی هنگامی که در مسائل مشکل ، مردد می ماند از همسر دانشمندش ياری می جست .
8. آمنه دختر علامه مجلسی (ره) در علم و تقوا از کمالات ويژه ای برخوردار بود . وی همسری ملا صالح مازندرانی را در شرايطی که از ثروت دنيا بهره ای نداشت ولی سرشار از فضل و علم بود پذيرفت . اين بانوی مجتهده ، همسرش را در حل مسائل علمی ياری می نمود . شيخ صالح مازندرانی در آغاز ازدواج به شکرانه ی داشتن چنين همسری شبی را تا صبح به سجده و عبادت پرداخت .
9. فيلسوف و مفسّر بزرگ علامه طباطبايی (ره) ، تاليفات گران سنگی همچون تفسير الميزان را مديون همسرش دانسته و بارها می گفت : اين زن بود که مرا به اينجا رسانيد او شريک من در کارهای علمی است . علامـه ، در سوگ همسرش بسيار گريست و تا چهار سال هـر روز بر سر قبرش حاضر می گشت .
10. بانو امين مجتهد ، محدث ، فيلسوف و عارف والامقام در اصفهان به دنيا آمد . اين بانوی فاضله در 40 سالگی با تأليف کتاب ارزشمند «اربعين هاشميه» نزد علمای نجف در قم شناخته شد و از سوی عده ای از علمای بزرگ ، اجازه ی اجتهاد و نقل روايت دريافت نمود . در سال 1344 حوزه ای به نام مکتب فاطمه سلام الله عليها برای بانوان تأسيس کرد و شاگردان بسياری را تربيت نمود . وی پس از تأليف کتاب های متعدد در علوم اسلامی ، در سال 1362 هـ .ش چشم از جهان فرو بست .